Verhalen

Het beste tijdstip voor koffie tijdens je werk

Ben jij ook het type dat ’s ochtends meteen een kop koffie zet om ‘wakker te worden’? Dan ben je niet de enige. Voor veel mensen is koffie een must om de werkdag scherp te beginnen. Zo’n cafeïneshot in de morgen lijkt inderdaad een goed idee, maar is dat eigenlijk wel zo? Is de vroege ochtend wel het juiste moment voor een kop koffie of kun je beter op een ander tijdstip naar de koffieautomaat lopen?

Beste tijdstip koffie grootBeste tijdstip koffie groot

De voordelen van koffie op je werk

Het antwoord op de laatste vraag is volmondig ja. Koffiedrinken direct na het wakker worden of in de vroege ochtend is helemaal niet zo goed als je denkt. Dit heeft alles te maken met het hormoon cortisol. Dit hormoon stimuleert de alertheid in je lichaam en heeft daarnaast invloed op je slaap-waakritme.

Het cortisolgehalte is bij vrijwel iedereen hoog na het ontwaken, met vaak een piek tussen acht en negen uur ‘s morgens. Op dit tijdstip ben je dus van nature wakker en alert. Je raadt het al: die zo gewenste cafeïne boost is dus eigenlijk totaal overbodig op dit moment! Sterker nog, te veel cafeïne kan zelfs je natuurlijke cortisolproductie verlagen, met een cafeïnetolerantie als gevolg. Je wordt dan niet meer uit jezelf ‘wakker’ in de ochtend, maar hebt de cafeïne écht nodig om te kunnen functioneren. Koffie wordt dan een verslaving.

Wanneer drink je dan het beste koffie?

Een cafeïnetolerantie is voor de meeste van ons gelukkig nog een ver-van-mijn-bed-show. Maar wat is dan wél het beste moment om te genieten van een kop koffie? Omdat je dus in de vroege ochtend vaak vanzelf al alert bent, kun je je drang naar koffie beter in bedwang houden tot het moment waarop je je energiepeil voelt dalen.

Uit onderzoek is gebleken dat dit moment vaak plaatsvindt tussen 10.00 en 12.00 uur én tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit zijn dus de tijdvakken waarin jij het beste naar de koffiecorner kunt lopen. Kun je meteen even een smalltalk houden met collega’s, voordat je weer vol energie aan de slag gaat.

Even wennen

Wij begrijpen best dat jij niet zomaar afstand wilt doen van jouw vertrouwde kopje koffie in de ochtend. Maar ga eens bij jezelf na: heb je de cafeïne écht nodig? Of is het koffiedrinken in de vroege ochtend eigenlijk meer een gewoonte geworden? Probeer eens de switch te maken en kijk wat het met je doet. Of ga voor een cafeïne vrij kopje koffie! Het is vast gewoon even wennen!