Verhalen

Het geheim achter cafeïne

Wist je dat cafeïne wordt gezien als de meest gebruikte drug ter wereld? Maar wat is het eigenlijk, wat doet het en hoe lang werkt cafeïne nou precies? Wij zijn op onderzoek uitgegaan naar het geheim achter cafeïne.

Het geheim achter cafeïne biaretto.com grootHet geheim achter cafeïne biaretto.com groot

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt en die je terugvindt in bessen, noten, bladeren en in de zaden van planten. Zo vind je het bijvoorbeeld in de theeplant, maar ook in koffieboom, cacaobonen en zelfs in colanoten. In zijn puurste vorm ziet cafeïne eruit als een soort witte substantie.

Wat doet cafeïne met je?

Maar wat doet dit stofje nou precies als je het drinkt? Het zorgt voor een stimulerend effect op jouw concentratie en prestatie. Je energielevel gaat omhoog en vaak word je er alerter door. Maar er zijn ook negatieve effecten te ondervinden, bij te veel cafeïne kan je hoofdpijn krijgen, rusteloos worden of ervaar je hartkloppingen. Ook zorgt cafeïne ervoor dat je slechter slaapt. Je kunt aan de stof wennen, waardoor je steeds meer nodig hebt om wakker of alert te worden. Ook ervaren veel mensen vaak hoofdpijn of prikkelbaarheid als ze voor langere tijd geen koffie drinken.

Hoe lang werkt cafeïne?

Hoe lang ervaren we nou eigenlijk het effect van die cafeïne? Moeten we de hele werkdag koffie blijven drinken of hebben we aan een paar kopjes wel genoeg? Cafeïne is een stof die vrij snel in je bloed terecht komt. Drie tot vier minuten na het drinken van je koffie zit er al cafeïne in je lichaam. Daarna duurt het zo’n 30 minuten tot 2,5 uur voordat je de effecten merkt. En vervolgens duurt het nog 2,5 uur voordat die effecten beginnen af te nemen

Zoals je ziet, doet de cafeïne van één kop koffie dus best lang z’n werk. In plaats van al je kopjes koffie in de ochtend te drinken, kun je deze dus beter verspreiden over de dag. Nog beter: drink pas op het moment dat je energiepeil weer daalt en je de cafeïneboost kunt gebruiken. Maar als je gewoon even behoefte hebt aan een mini-break bij de koffieautomaat, dan mag dat natuurlijk ook. We zullen het niet tegen je baas zeggen!