Verhalen

Van bes tot bakkie

Voordat de koffie in jouw kopje komt, heeft ‘ie al een hele reis achter de rug. Er zit namelijk een heel proces achter het maken van koffie. Weet jij hoe dit proces eruit ziet? We leggen je haarfijn uit hoe een koffiebes omgetoverd wordt tot een heerlijk bakkie!

Bes tot bakkie Blogpost GrootBes tot bakkie Blogpost Groot

Koffiebonen groeien en plukken

De eerste stap is het laten groeien van koffieplanten. Deze moeten minimaal 4 jaar groeien, dan verschijnt de eerste koffiebes. Daarna moet de bes nog eens 8 maanden rijpen, maar dan heb je ook wat, namelijk twee koffiebonen in één koffiebes. De bessen zijn pas rijp en van goede kwaliteit als ze rood zijn. Een koffieplant wordt soms meerdere keren geplukt. Dit plukken kan met de hand of met een machine. Een leuk weetje: koffieplanten kunnen wel tot 18 meter hoog worden!

Verwerking van de koffiebessen

Na het plukken van de koffiebessen worden ze verwerkt. Hiervoor bestaan twee methodes: de natte en de droge methode:

Natte methode
Hierbij worden de bessen in een groot bad met water gedaan, waarbij de onrijpe bessen naar boven drijven. De bessen gaan dan in een machine om de schil eraf te halen. Hierna worden ze samen met de schil gefermenteerd in water. Hierdoor verdwijnen de pulpresten en het plakkerige laagje van de boon.

Droge methode
Bij deze methode worden de koffiebessen eerst gezeefd, zodat de takjes verdwijnen. Daarna moeten ze 2 tot 3 weken in de zon liggen tot het perfecte vochtgehalte is bereikt. Tot slot wordt de schil van de koffieboon verwijderd. Deze methode heet ook wel de klassieke methode.

Sorteren en roosteren

Als laatste stap moeten de koffiebonen gesorteerd en geroosterd worden. Hierbij wordt een strenge kwaliteitscontrole gedaan. De nog groene bonen worden in een speciale oven gebrand. Daarna moeten de bonen direct afkoelen om doorgaren tegen te gaan. Hmmm, ruik jij ze al?

Genieten van een heerlijk kopje koffie in de ochtend? Denk dan eens aan deze lange reis terwijl jij lekker rustig wakker wordt.