Verhalen

Verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Er bestaan ontzettend veel verschillende koffieplanten en dus koffiesoorten, wel meer dan 100! De twee meest gedronken koffieplanten zijn Arabica en Robusta. Het verschil tussen deze gaan we je dan ook uitleggen.

Verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen Blogpost GrootVerschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen Blogpost Groot

De groei van de koffieplant

Het eerste verschil is dat de Arabica koffieplant alleen in hoge gebieden kan groeien, terwijl de Robusta plant juist op lagere hoogtes het beste groeit. De Arabica plant houdt van schaduw en doet het goed bij temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Het voordeel van de Robusta koffieplant ten opzichte van de Arabica is dat deze in warmere en zwaardere omstandigheden kan leven. Hij vereist minder groeiomstandigheden.

Verschil in smaak

De Arabica koffie is de meest gedronken koffiesoort ter wereld. De smaak van deze bonen is te omschrijven als ‘fruitig en vrij aromatisch van smaak’. Ook smaken ze eerder zoet of zuur dan bitter. De Robusta koffie is juist wat meer bitter. En dat heeft alles te maken met het feit dat de Robusta plant op een lage hoogte groeit. Dat betekent namelijk dat hij zichzelf meer moet beschermen tegen parasieten. Dat doet hij door meer cafeïne aan te maken. De Robusta koffiebonen bevatten zelfs twee keer zoveel cafeïne dan Arabica bonen. De Robusta koffie is dan ook wat sterker en krachtiger van smaak.

Prijsverschil

De Arabica koffieboon heeft doorgaans een hogere prijs dan de Robusta koffieboon. Dit komt onder meer doordat de Arabica plant minder weerstand heeft dan de Robusta. Hij maakt minder cafeïne aan, groeit lastiger en heeft hogere eisen aan de groeiomstandigheden. Omdat deze Arabicaplant bovendien op grotere hoogtes groeit, is het plukken van de bonen door de boer ook een lastiger karwei. Uiteraard heeft de kwaliteit ook invloed op de prijs.

Ben jij op zoek naar de beste koffiebonen?

Beide bonen hebben dus iets unieks. Ben je benieuwd naar onze koffiebonen? Neem dan snel een kijkje bij de koffieproducten voor ons assortiment.