Verhalen

De voor- en nadelen van koffiedrinken op kantoor

Begint jouw werkdag ook met een heerlijke kop koffie? Los van het feit of dat goed is of niet, koffiedrinken met collega’s heeft een bewezen positief effect op de werktevredenheid en productiviteit. Maar zijn er eigenlijk nog andere effecten van het drinken van koffie? En wat zijn de voor- en nadelen van koffie op kantoor? Je leest het hieronder.

Voor- en nadelen kantoor koffie grootVoor- en nadelen kantoor koffie groot

De voordelen van koffie op je werk

Het drinken van koffie op kantoor heeft een aantal voordelen:

Verhoging van productiviteit en creativiteit
Cafeïne helpt je om je beter te focussen en te concentreren. Hierdoor stijgt je productiviteit. Ook geeft het je een energiestoot, waardoor je (weer) scherp wordt. Bovendien verhoogt koffie de hersenactiviteit, wat jouw creativiteit ten goede komt. Kom maar op met die briljante ideeën!

Koffie verbindt
Koffiedrinken draagt ook bij aan het werkgeluk. Niet alleen door de cafeïne, maar vooral ook door het sociale aspect van koffie op de werkvloer. Denk aan de koffiepauzes, maar ook aan de smalltalk bij een kopje koffie. Koffie is vaak een verbindende factor in het contact met collega’s.

Koffie als warm welkom
Een goed ingerichte koffiecorner is een meerwaarde op kantoor. Zowel voor de eigen werknemers als voor binnenkomende gasten. Door goede koffie aan te bieden, stel je je gasten op hun gemak en heet je ze – letterlijk en figuurlijk – een warm welkom.

Positieve gezondheidseffecten
Wist je dat koffiedrinken ook een positief effect op je gezondheid kan hebben? Koffie verlaagt het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten (althans, bij maximaal vier koppen per dag). Daarnaast is er bewezen dat het drinken van vijf kopjes koffie per dag kan leiden tot 30% minder kans op diabetes type 2.

Het is overigens niet helemaal zeker of het alleen de cafeïne is die deze positieve gezondheidseffecten geeft. Het kan dus zomaar zijn dat cafeïnevrije koffie hetzelfde effect heeft.

Nadelen van koffie op je werk

Naast de voordelen van koffie, zijn er helaas ook nadelen te noemen. Te veel koffie kan ongezond zijn door de grote hoeveelheid cafeïne en cafestol die je binnenkrijgt. Je kunt er zelfs hartkloppingen van krijgen. Ook kan koffie zorgen voor hoofdpijn en je gevoel van stress verhogen. De cafeïne in koffie kan daarnaast ook verslavend werken en ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je niet meer zonder kan. En tenslotte geldt: hoe meer en vaker je koffiedrinkt, hoe minder effect je zult merken. Je hebt dus steeds meer cafeïne nodig voor hetzelfde resultaat. Met als gevolg dat je weer terug bent bij nadeel nummer 1… Houd het dan ook bij maximaal vijf kopjes koffie per dag, dat is meer dan genoeg!

Zo, nu eerst koffie!

Net als bijna alles heeft ook koffie dus voor- en nadelen. Maar eigenlijk gaat het in the end maar om één ding, namelijk of je lekkere koffie drinkt of niet. Bij Biaretto hebben we dat punt in ieder geval voor je getackeld. Met onze koffiesoorten, koffieproducten en koffieautomaten kunnen jij en je collega’s gedurende de hele werkdag genieten van de perfecte kopjes koffie.