Verhalen

Wat is Rainforest Alliance?

Voor de gemiddelde koffiedrinker is het misschien niet direct duidelijk, maar er komt heel wat kijken bij de productie van een kopje koffie. Naast het selecteren van de juiste bonen en het zetten van de perfecte espresso, is er ook aandacht nodig voor duurzame teeltmethoden en sociale verantwoordelijkheid. Dat is waar Rainforest Alliance om de hoek komt kijken.

Biaretto Rainforest AllianceBiaretto Rainforest Alliance

Missie

Rainforest Alliance is een non-profit organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud van natuurlijke ecosystemen en de bescherming van biodiversiteit. Hun missie? Het bevorderen van duurzame landbouw- en bosbouwpraktijken, met als doel om mens én natuur te beschermen.

Verschil in smaak

Maar hoe past koffieteelt hierin? Koffie is immers één van de meest populaire drankjes ter wereld, met een jaarlijkse consumptie van zo'n 9 miljoen ton. De productie ervan heeft echter wel degelijk impact op onze planeet. Om deze impact te verminderen heeft Rainforest Alliance een aantal richtlijnen opgesteld voor duurzame koffieteelt. Zo moeten boeren onder andere rekening houden met bodembeheer (zoals compostering), watergebruik en -besparing, en afvalverwerking. Ook wordt er gekeken naar arbeidsomstandigheden: boeren moeten voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van gezondheid, veiligheid en arbeidsrecht. Een Rainforest Alliance-certificering helpt boeren om betere gewassen te produceren, zich aan te passen aan klimaatverandering, hun productiviteit te verhogen en kosten te verlagen.

Biaretto

Maar wat betekent dit alles nu concreet voor onze kopjes koffie? Het antwoord is simpel: als je kiest voor Biaretto, weet je zeker dat jouw bakkie troost op verantwoorde wijze is geproduceerd. Onze producten zijn allemaal RFA-gecertificeerd (Rainforest Alliance). Hiermee zorgen wij er samen met onze leveranciers voor dat de duurzaamheid van onze producten wordt gewaarborgd.

Door te kiezen voor koffie met het Rainforest Alliance-keurmerk draag je bij aan een betere wereld én geniet je van een heerlijk kopje koffie dat op verantwoorde wijze is geproduceerd.